Humla för NVIDIA Optimus

Humla för NVIDIA Optimus

Introduktion

Nvidia Optimus är förmodligen den bästa grafikkort för närvarande stöds av Linux. De ger både en utmärkt grafisk acceleration och en extrem energispar, beroende på vad som behövs. Båda funktionerna tillhandahålls av Bumblebee.

Vissa dator kan behöva några justeringar innan Bumblebee installation. Se Två BIOS typer sektion.

Humla installation är en enkel och okomplicerad process. Se Installation sektion.

The text mainly speaks about a fresh Bumblebee installation. But it is not only an installation guide. It is also a repairing tool. Helps to install a new or repair an old Bumblebee on Nvidia Optimus laptops. Om Bumblebee redan är installerad men du är osäker på sitt tillstånd, simply install Bumblebee again. It does not hurt a system in any way.

Bumblebee s energisparfunktionen kan saknas i nuvarande Arch / Antergos utgåvor. Se Saknas strömmen sektion.

Guiden kan användas för att installera Humla i andra distributioner, som använder omodifierade Arch Linux förråd, tycka om Apricity OS, arkitekt Linux (avbrytas, men ändå tillgängliga), arch Allt, Bluestar Linux, bro Linux, lycklig. Och, tydligen, i nativ Arch Linux sig.

Detta är den 2: a, uppdaterade upplagan av artikeln. Den 1: a upplagan, inte finns i Wiki längre, besöktes 12000+ gånger.

Har jag en Optimus kort?

Första saker först. Ett utdrag från humla Project wiki Felsökning sektion:

"Endast bärbara datorer har denna typ av nVidia Optimus kort, så det här projektet inte kommer att gälla för stationära datorer (tills vidare). Kort från 4xxM och nyare serien är alla Optimus-aktiverade. De M betyder "Mobil". Men att ha en 4xxM kort är inte tillräckligt för att vara säker på att du har en Optimus laptop. Det måste också vara en integrerad grafikkortet i din processor. För att kontrollera att, köra detta kommando i en terminal:

lspci -vnn | grep '\''[030[02]\]'

Om det utgångar två linjer, då är du sannolikt har en Optimus laptop. Annan..."

...denna artikel är inte till någon hjälp för ditt kort.

På NVIDIA Optimus två utgångsledningar ser ut:

00:02.0 VGA-kompatibel styrenhet [0300]: Intel Corporation Haswell-ULT Integrated Graphics Controller [8086:0a16] (varv 09) (prog-om 00 [VGA controller])

och

01:00.0 3D styrenhet [0302]: NVIDIA Corporation GK107M [GeForce GT 750M] [10av:0FE4] (rev ff) (prog-IF FF)

Den första raden börjar med 00:02.0. Det motsvarar Intel GPU.

Den andra raden börjar med 01:00.0. Det motsvarar Nvidia GPU.

Intel och Nvidia märke och modell kommer naturligtvis att skilja sig från detta exempel.

Ta del av din nVidia modell eftersom föraren version du installerar kommer att bero på det (se avsnittet, Har jag Legacy eller nuvarande hårdvara?).

Två BIOS typer

För att den här guiden ska vi urskilja två BIOS typer:

 1. BIOS inte styra videokortet och inte nämna det
 2. BIOS försöker styra integrerade och / eller diskreta grafikkort

 

1st typ BIOS är den mest Bumblebee vänliga. Det kräver inte att gå in BIOS Setup, att konfigurera eller ändra något i BIOS. Bara starta datorn normalt och, om möjligt, se till att det körs på xf86-video-intel grafikdrivrutin. Det bör vara så som standard. Inget annat krävs.

2nd typ BIOS är mindre Bumblebee vänligt. Det kräver att ange BIOS Setup och göra vissa justeringar inom det. Före och efter Bumblebee installation. Alla BIOS förändringar i vägledning hänvisa till den 2: a BIOS typ. Se till att datorn kör på xf86-video-intel.

I korthet. Humla installation på:

 1. 1st typ BIOS inte kräver någon ändring i BIOS
 2. 2nd skriver BIOS kan kräva vissa ändringar i BIOS-inställningar före och efter Bmb installation

Har jag Legacy eller nuvarande hårdvara?

Om din hårdvara är över 4 eller 5 år gammal, du behöver för att kontrollera om det stöds av den aktuella versionen av nVidia drivrutiner.

Vid skrivande stund (26, oktober, 2016), den nuvarande nVidia drivrutinsversion är 370.xx och den äldsta GPU täcker går ner till 400 mobila och stationära serie. Detta länk ger mer information; klicka på fliken Maskinvara som stöds: http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/108586/en-us. Tydligen, Detta är mycket känslig tid och som denna artikel åldrar, drivrutinen version och lista stöds hårdvara kommer att förändras.

De 340.xx drivrutinerna har stöd för äldre hårdvara ner till Geforce 8800 serier (det är 2 människor innan GTX 100 serier): http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/77525/en-us (igen, välj listan stöds hårdvara för att kontrollera om enheten är i det).

De 304.xx förare stöder ännu äldre hårdvara.

Installation

Inaktivera och ta bort Nouveau

Nouveau grafikdrivrutin orsakar många problem på NVIDIA Optimus kort. unbootable systemet, kraschar under uppstart, ett system som startar i svarar svart skärm med en vit text pekaren blinka i det övre vänstra hörnet, Cnchi och LiveDE fryser är bara några av Nouveau effekter.

Om du inte upplever någon av dessa frågor, du kan säkert hoppa över detta avsnitt. Annars, fortsätta läsa på.

Det bästa är att ta bort Nouveau helt. Det behövs inte om du planerar att installera Humla med proprietära NVIDIA grafikdrivrutinen.

Tre steg behövs för att avlägsna Nouveau.

1. Inaktivera det under en känga från LiveMedia, för att kunna börja LiveDE med Cnchi och slutföra installationen

2. Inaktivera det på första start av det installerade systemet, för att kunna nå den grafiska DE

3. Fysisk avinstallation av paketet med Nuoveau grafikdrivrutinen på första start; systemet kommer att använda Intel GPU på efterföljande stövlar fram Bumblebee installation

Stegen i detaljer.

1. Använd LiveMedia startmenyn standardalternativet. Redigera startlinjen och lägg till den följande parametern:

modprobe.blacklist = nouveau

Fortsätt att starta normalt.

Det finns andra sätt att inaktivera Nouveau vid uppstart. Den här fungerar i de flesta fall.

2. Inaktivera Nouveau på första start av det installerade systemet, exakt samma sätt som i föregående steg.

3. När du har nått den grafiska DE, öppna terminal och kör följande kommando, att avlägsna Nouveau helt:

sudo pacman -Rc xf86-video-nouveau

Installera Antergos utan Nvidia drivrutiner

Att göra en ny installation Antergos, förvissa dig om att inte installera proprietära Nvidia drivrutiner. Alternativet installerar drivrutiner för singel-GPU, icke-hybrid grafikkort, med endast NVIDIA GPU. Det spelar ingen installera drivrutiner för dubbel GPU, hybrid grafikkort med NVIDIA och Intel GPU: er.

Lämna installatörs grafikdrivrutinerna (Proprietär) växla i standard AV placera. Helt enkelt inte röra den. antergos-dont-install-nvidia Om du inte gör detta kommer att resultera i unbootable NVIDIA Optimus-system.

inaktivera Optimus, 2nd bara skriver BIOS

Ägarna till 1: a typ BIOS kan säkert hoppa över detta avsnitt.

När installationen är klar starta systemet, och gå in i BIOS konfigurationsverktyget. De flesta Nvidia Optimus kort löper parallellt Intel integrerad grafik. Hitta din bildskärmsinställningar, och välj "Intel Integrated", eller något liknande - bara se till att Optimus och diskret inte är aktiverade. Också, se till att inställningen under den, "Detektering av OS" Inställningen är inaktiverad. Efter detta steg har slutfört, du kan starta, och ange din nya installation av Antergos.

Gör det möjligt [multilib] repa

Repan är aktiverat som standard i de senaste Antergos utgåvor. Om du installerar på infödda Arch Linux, Arkitekt, Bro, andra system som använder omodifierade Arch repos, sedan redigera /etc / pacman.conf fil och avkommentera repo.

Fullt uppgradera systemet

yoghurt -Syyua

installera Bumblebee (nuvarande drivrutiner)

sudo pacman -S humla mesa xf86-video-intel nvidia lib32-nvidia-utils lib32-virtualgl nvidia-settings bbswitch

installera Bumblebee (340.xx äldre förare)

sudo pacman -S humla mesa xf86-video-intel nvidia-340xx nvidia-340xx-utils lib32-nvidia-340xx-utils lib32-virtualgl bbswitch

installera Bumblebee (304.xx äldre förare)

sudo pacman -S humla mesa xf86-video-intel nvidia-304xx nvidia-304xx-utils lib32-nvidia-304xx-utils lib32-virtualgl bbswitch

Lägg dig Humla grupp

Alla användare som är tänkt att använda Bumblebee måste läggas till denna grupp. Användaren måste också vara medlem av video- grupp - Det är oftast så som standard, men inte alltid.

sudo gpasswd -a $ USER humla
sudo gpasswd -a $ USER video

Aktivera bumblebeed tjänsten

Lägg märke till den slutliga d (från demonen) bokstaven i tjänstens namn. Steget kan hoppas över om nästa steg kommer att utföras.

sudo systemctl möjliggöra bumblebeed.service
 

Installera energispar patch

Endast om det behövs. Plåstret beskrivs i detalj nedan.

Förpackningen finns på:

humla-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

sudo pacman -U /path/to/package/bumblebee-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Med installerat, pacman kommer att utfärda varning om efterföljande uppgraderingar. Det kan ignoreras:

varning: humla: lokal (3.2.1-11) är nyare än gemenskap (3.2.1-10)

Starta om systemet

sudo shutdown -r now

aktivera Optimus, 2nd bara skriver BIOS

Ägarna till 1: a typ BIOS kan säkert hoppa över detta avsnitt.

Starta datorn, och än en gång, ange ditt BIOS-konfiguration. Hitta visningskonfigurationen och ändra den från "integrerad grafik" till "optimus". Lämna "Detekteras av OS" i "Inaktiverad" placera.

Saknas strömmen

Redigera 2016.07: någonstans i 2016.06 frågan har lösts uppströms. Om du installerar efter detta datum, troligen problemet inte kommer att vara närvarande. Kolla in det med det prov som beskrivs här. Det finns ingen anledning att installera patchen.

Mest tid NVIDIA Optimus kort köras på Intel GPU. Det görs för att spara ström. Nvidia GPU används endast när det uttryckligen uppmanas att göra det - genom att placera optirun kommando framför programmets namn. När optirun Avslutar det bör omedelbart stänga Nvidia GPU av och vända tillbaka till Intel GPU. Det händer inte nyligen. Nvidia är inte avstängd. Systemet fortsätter att köras på Nvidia.

Det finns ingen energispar, datorn blir överhettad, kylfläktar ständigt snurrar vid max hastighet. tekniskt sett, problemet orsakas av det faktum att nvidia_drm, nvidia_modeset och NVIDIA moduler är inte lastas på optirun uppsägning.

När systemet körs på Intel GPU, tre moduler används inte och är inte laddade. Alla är endast när den är lastad optirun börjar köra. Och skulle lossas på optirun uppsägning. Vilket inte händer.

Kontrollera om ditt system påverkas av problemet. Efter start öppna en terminal och kör tre kommandon, en efter en:

optirun --status
 Bumblebee status: Redo (3.2.1). X inaktiv. Diskret grafikkort är avstängd.
optirun pwd
 /home/just
optirun --status
 Bumblebee status: Redo (3.2.1). X inaktiv. Diskret grafikkort är avstängd.

Om efter den sista (tredje) befalla Diskret grafikkort är avstängd, som i exemplet ovan, då systemet inte påverkas av problemet. Du kan hoppa över detta avsnitt.

Om efter den sista (tredje) befalla Diskret grafikkort är på, då systemet påverkas av problemet. Du kanske vill lösa det, antingen manuellt eller automatiskt. Nedan beskrivs hur man gör det.

Stänga av Nvidia manuellt

Först, Låt oss försöka att stänga Nvidia hand. För att vara säker på att vi står inför med problem som beskrivs här; tre moduler måste listas exakt i samma ordning som i detta exempel:

sudo rmmod nvidia_drm nvidia_modeset nvidia
sudo tee <<<OFF / proc / acpi / bbswitch

Det första kommandot krafter tre moduler som ska lossas. Den andra växlar Nvidia GPU off. Ta Nvidia status igen:

optirun --status
 Bumblebee status: Redo (3.2.1). X inaktiv. Diskret grafikkort är avstängd.

Låt oss köra lite mer komplicerat prov. Det växlar Nvidia på och sedan backa, i ett kommando:

optirun pwd && sova 1 && sudo rmmod nvidia_drm nvidia_modeset nvidia && sudo tee <<<OFF / proc / acpi / bbswitch

Denna metod kan användas för att växla Nvidia av för hand.

Stänga av Nvidia automatiskt

Den metod för att lösa problemet automatiskt diskuterades i Arch Linux bugtrackern här. Det gäller samma två kommandon sett i tidigare avsnitt.

Fördelen med metoden är att det finns ingen anledning att gå in ett kommando för hand i terminal, med förhöjd behörighet. Optirun vänder att fungera normalt, som vanligt, automatisk omkoppling Nvidia och FRÅN när det börjar och utgångar.

Nackdelen är att du måste installera en "hemlagad" paket, okända för vanliga Arch repor.

Plåstret för fastställande saknas energibesparing kan hittas på:

humla-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Ladda ner filen och installera den normalt med pacman, precis som alla andra paket:

sudo pacman -U /path/to/package/bumblebee-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Förpackningen har inga beroenden. Under installationen kommer det att utfärda tre informationsmeddelanden. De kan ignoreras.

Med installerat, pacman och pamac kommer att utfärda varning vid efterföljande systemets uppgraderingar. Det kan ignoreras samt:

varning: humla: lokal (3.2.1-11) är nyare än gemenskap (3.2.1-10)

Viktigt. När paketet är installerat, Datorn måste startas om. En enkel utloggning-inloggning är inte tillräckligt.

Finjustering NVIDIA Optimus inställningar

Det är möjligt att finjustera NVIDIA inställningar, genom att köra nvidia-settings verktyget på NVIDIA GPU

optirun -b ingen nvidia-settings -c :8

Kommandot är det enda rätta sättet att utföra nvidia-settings på Optimus datorer. nvidia-X-Server-inställningar Varje försök att köra nvidia-settings nytta med en annan syntax kommer att misslyckas.

Justera menyn för att köra NVIDIA inställningar

När Humla och proprietära NVIDIA drivrutiner är installerade, menyalternativet till lansering nvidia-settings Verktyget skapas automatiskt. Det kallas NVIDIA X Server Settings i menyn.

Det här menyalternativet är fel för NVIDIA Optimus.

Menyn är inte korrekt konfigurerad direkt efter installationen. Det utför enkla nvidia-settings kommando.

Om du väljer NVIDIA X Server Settings menyalternativet med standardinnehåll (kommando), du kommer att rådde att köra nvidia-xconfig verktyg, att åtgärda problemet. Gör aldrig att. Problemet existerar inte. se Varning nedan för mer info.

Om du vill köra NVIDIA X Server Settings från menyn, du måste redigera menyalternativet för hand, och ersätta standard felaktigt kommando med rätta.

Från:

/usr / bin / nvidia-settings

Till:

optirun -b ingen nvidia-settings -c :8

Varning

det finns nvidia-xconfig verktyg, installeras med humla bland NVIDIA verktyg. Kör aldrig det på Optimus datorer. Den var avsedd för och fungerar korrekt på singel-GPU NVIDIA bara kort. Den detekterar inte hybrid NVIDIA Optimus kort. Det är en perfekt humla killer. om de utförs, det omedelbart bryter Bumblebee konfiguration.

kända problem

Geforce GTX960m

När starta om datorn inte kan starta igen. För att lösa denna fråga add acpi_osi ="!fönster 2015" som en kärnparametern. se fråga #764(kommentar) på github.

För att göra denna förändring permanent grub lägga i / etc / default / grub

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT ="acpi_osi=\"!fönster 2015\""

och skapa grub config efter med kommandot

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

 

kort används

Artikeln är skriven och testades på tre Nvidia Optimus grafikkort:

 • GeForce GT 555M
 • GeForce GT 650M
 • GeForce GT 750M

Det var inte testats på nyare Optimus kort, som GeForce GTX 970, till exempel. Det finns rapporter om framgångsrik Humla installation på modern Optimus, men att de fortfarande kan innebära vissa problem som inte omfattas här.

Andra författare bidrar till att göra artikeln bättre och lägga till fler kort till listan. tillsatser, korrigeringar, know-how är mycket välkomna och mycket uppskattat.

 • NVS 4200M
 • GeForce 820m
 • GeForce GTX 860m
 • GeForce 920m
 • GeForce 940MX
 • GeForce GTX 960

Hälsningar

Mars 2016

(Besökt 41,268 gånger, 79 besök idag)

Klämma fast den på Pinterest

Dela detta