Bumblebee for NVIDIA Optimus

Bumblebee for NVIDIA Optimus

Introduksjon

Nvidia Optimus er sannsynligvis de beste skjermkortene støttes av Linux. De gir både en utmerket grafisk akselerasjon og en ekstrem strømsparing, avhengig av hva som er nødvendig. Begge funksjonene er levert av Bumblebee.

Noen datamaskinen kan trenge noen justeringer før Bumblebee installasjon. Se To BIOS typer seksjon.

Bumblebee installasjon er en enkel og grei prosess. Se Installasjon seksjon.

The text mainly speaks about a fresh Bumblebee installation. But it is not only an installation guide. It is also a repairing tool. Helps to install a new or repair an old Bumblebee on Nvidia Optimus laptops. Hvis Bumblebee er allerede installert, men du er usikker på tilstanden, simply install Bumblebee again. It does not hurt a system in any way.

kan Bumblebee er strømsparingsfunksjonen være mangler i dagens Arch / Antergos utgivelser. Se Mangler strømmen seksjon.

Guiden kan brukes til å installere Bumblebee i andre distribusjoner, som bruker umodifiserte Arch Linux repositories, i likhet med Apricity OS, arkitekt Linux (avviklet, men fortsatt tilgjengelig), bue Anywhere, Bluestar Linux, Bridge Linux, lykkelig. Og, åpenbart, i native Arch Linux seg selv.

Dette er den andre, oppdatert utgave av artikkelen. Den første utgaven, ikke tilgjengelig i Wiki lenger, ble besøkt 12000+ ganger.

Har jeg en Optimus-kort?

First things first. Et utdrag fra Bumblebee Prosjekt Wiki Feilsøking seksjon:

"Bare bærbare datamaskiner har disse slags nVidia Optimus-kort, så dette prosjektet ikke vil gjelde for stasjonære (for nå). Kort fra 4xxM og nyere serien er alle Optimus-aktiverte. De M står for "Mobil". Men å ha en 4xxM kortet er ikke nok til å være sikker på at du har en Optimus laptop. Det må også være en integrert skjermkontrolleren i prosessoren. For å sjekke at, kjøre denne kommandoen i en terminal:

lspci -vnn | grep '\''[030[02]\]'

Hvis det utganger to linjer, da er du sannsynligvis ha en Optimus laptop. Ellers..."

...denne artikkelen er ikke til hjelp for kortet ditt.

På NVIDIA Optimus to utgangslinjer ligne:

00:02.0 VGA kompatibel kontrolleren [0300]: Intel Corporation Haswell-ULT Integrert Grafikk-kontroller [8086:0A16] (rev 09) (prog-hvis 00 [VGA kontrolleren])

og

01:00.0 3D kontrolleren [0302]: NVIDIA Corporation GK107M [GeForce GT 750M] [10av:0FE4] (rev ff) (prog-hvis ff)

Den første linjen starter med 00:02.0. Det tilsvarer Intel GPU.

Den andre linjen starter med 01:00.0. Det tilsvarer Nvidia GPU.

Intel og Nvidia merke og modell vil åpenbart være forskjellig fra dette eksempelet.

Ta notat av nVidia modellen fordi driverversjonen du installerer vil avhenge av det (se avsnittet, Har jeg Legacy eller gjeldende maskinvare?).

To BIOS typer

For hensikten med denne guiden la oss skille to BIOS-typer:

 1. BIOS kontrollerer ikke skjermkortet og ikke nevner det
 2. BIOS prøver å styre integrerte og / eller diskrete skjermkort

 

1st typen BIOS er den mest Bumblebee-vennlig. Det krever ikke å åpne BIOS Setup-programmet, til å konfigurere eller endre noe i BIOS. Bare starte datamaskinen på vanlig måte, og, hvis mulig, sørge for at det kjører på xf86-video-intel skjermdriveren. Den bør være så som standard. Ingenting annet er nødvendig.

2nd typen BIOS er mindre humle-vennlig. Det krever å åpne BIOS Setup-programmet og gjøre noen justeringer i den. Før og etter Bumblebee installasjon. Alle BIOS endringer i veilederen henviser bare til andre BIOS typen. Kontroller at datamaskinen kjører på xf86-video-intel.

Kort. Bumblebee installasjon på:

 1. 1st typen BIOS krever ingen endring i BIOS-oppsettet
 2. 2nd skriver BIOS kan kreve noen endringer i BIOS-oppsettet før og etter Bmb installasjon

Har jeg Legacy eller gjeldende maskinvare?

Hvis maskinvaren er over 4 eller 5 år gammel, du trenger for å sjekke om den er støttet av den gjeldende versjonen av nVidia drivere.

I skrivende stund (26, oktober, 2016), gjeldende nVidia driverversjonen er 370.xx og den eldste GPU det dekker går ned til 400 mobil og desktop-serien. Dette link gir mer info; Klikk på hardware kategorien støttes: http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/108586/en-us. Åpenbart, dette er veldig følsom tid og som i denne artikkelen aldre, denne driverversjon og maskinvare liste støttet vil endre seg.

De 340.xx drivere gir støtte til eldre maskinvare ned til Geforce 8800 serie (det er 2 folk før GTX 100 serie): http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/77525/en-us (en gang til, velge maskinvaren liste støttes for å kontrollere om enheten er i det).

De 304.xx drivere støtter enda eldre maskinvare.

Installasjon

Deaktiver og fjern Nouveau

Nouveau skjermdriver fører til mange problemer på NVIDIA Optimus-kort. startes system, kræsj under oppstart, et system som støvler til ikke svarer svart skjerm med en hvit tekstmarkøren blinker i øvre venstre hjørne, Cnchi og LiveDE fryser er bare noen av Nouveau effekter.

Hvis du ikke opplever noen av disse problemene, du kan trygt hoppe over dette avsnittet. Noe annet, holde lesing på.

Det beste alternativet er å fjerne Nouveau helt. Det er ikke nødvendig hvis du planlegger å installere Bumblebee med proprietære NVIDIA skjermdriveren.

Tre trinn er nødvendig for å fjerne Nouveau.

1. Deaktivere den under en støvel fra LiveMedia, å være i stand til å starte LiveDE med Cnchi og fullføre installasjonen

2. Deaktivere den på første oppstart av det installerte systemet, for å være i stand til å nå det grafiske DE

3. Fysisk avinstallering av pakken med Nuoveau skjermdriveren på første oppstart; systemet vil bruke Intel GPU på påfølgende støvler inntil Bumblebee installasjon

Trinn i detaljer.

1. Bruk standard LiveMedia oppstartsmeny, den. Redigerer støvelen linje og legge til den følgende parameter:

modprobe.blacklist = nouveau

Fortsett å starte opp som normalt.

Det finnes andre måter å deaktivere Nouveau på støvel. Denne fungerer i de fleste tilfeller.

2. Deaktiver Nouveau på første oppstart av det installerte systemet, nøyaktig den samme måte som i foregående trinnet.

3. Når du har nådd det grafiske DE, åpne terminal og kjør følgende kommando, å fjerne Nouveau helt:

sudo pacman Rc xf86-video-nouveau

Installer Antergos uten Nvidia-drivere

Gjør en ny installasjon Antergos, sørg for å ikke installere proprietære Nvidia-drivere. Alternativet installerer drivere for single-GPU, ikke-hybrid skjermkort, med NVIDIA GPU bare. Det trenger ikke installere drivere for dobbel-GPU, hybrid skjermkort med NVIDIA og Intel GPU.

La installatør grafikkdrivere (Proprietær) slå i standard AV stilling. Rett og slett ikke røre det. antergos-dont-install-nvidia Unnlate å gjøre dette vil resultere i startes NVIDIA Optimus system.

Deaktiver Optimus, 2nd skriver BIOS bare

Eierne av første typen BIOS kan trygt hoppe over dette avsnittet.

Etter at installasjonen er fullført omstart systemet, og gå inn i BIOS-konfigurasjonsverktøyet. De fleste Nvidia Optimus kortene kjører langs Intel integrert grafikk. Finn dine skjerminnstillinger, og velg "Intel Integrated", eller noe lignende - bare sørg for at Optimus og Discrete ikke er aktivert. Også, sørge for at innstillingen under det, "Påvisning av OS" innstillingen er deaktivert. Etter at dette trinn er fullført, du kan starte på nytt, og skriv inn ny installasjon av Antergos.

aktiver [multilib] repo

Repo er allerede aktivert som standard i de senere Antergos utgivelser. Hvis du installerer på mors Arch Linux, Arkitekt, Bro, andre systemer som bruker umodifiserte Arch repos, deretter redigere /etc / pacman.conf fil og uncomment repo.

Fullt oppgradere systemet

yoghurt -Syyua

Installer Bumblebee (gjeldende maskinvaredrivere)

sudo pacman -S humle mesa xf86-video-intel nvidia lib32-nvidia-utils lib32-virtualgl nvidia-settings bbswitch

Installer Bumblebee (340.xx eldre drivere)

sudo pacman -S humle mesa xf86-video-intel nvidia-340xx nvidia-340xx-utils lib32-nvidia-340xx-utils lib32-virtualgl bbswitch

Installer Bumblebee (304.xx eldre drivere)

sudo pacman -S humle mesa xf86-video-intel nvidia-304xx nvidia-304xx-utils lib32-nvidia-304xx-utils lib32-virtualgl bbswitch

Legg deg selv til Bumblebee gruppe

Alle brukere som er ment å bruke humle må legges til denne gruppen. Brukeren må også være medlem av video gruppe - Det er vanligvis så som standard, men ikke alltid.

sudo gpasswd -a $ BRUKER humle
sudo gpasswd -a $ BRUKER video

Aktiver bumblebeed tjeneste

Legg merke til den endelige d (fra nissen) brev i tjenestens navn. Trinnet kan hoppes over hvis det neste trinnet vil bli henrettet.

sudo systemctl aktiver bumblebeed.service
 

Installer strømsparings patch

Bare hvis det er nødvendig. Lappen er beskrevet i detaljer nedenfor.

Pakken er funnet på:

humle-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

sudo pacman -U /path/to/package/bumblebee-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Med pakken installert, pacman vil utstede advarsel ved senere oppgraderinger. Det kan trygt ignoreres:

advarsel: humle: lokal (3.2.1-11) er nyere enn samfunnet (3.2.1-10)

Start systemet

sudo shutdown -r nå

aktiver Optimus, 2nd skriver BIOS bare

Eierne av første typen BIOS kan trygt hoppe over dette avsnittet.

Start maskinen, og nok en gang, skriv inn BIOS-verktøyet konfigurasjon. Finn skjermkonfigurasjon og endre det fra "integrert grafikk" til "Optimus". La "Oppdaget av OS" i "Funksjonshemmet" stilling.

Mangler strømmen

Redigere 2016.07: et sted i 2016.06 problemet er løst oppstrøms. Hvis du installerer etter denne datoen, mest sannsynlig problemet vil ikke være til stede. Sjekk det med den prøve som er beskrevet her. Det er ikke nødvendig å installere oppdateringen.

Mest tid NVIDIA Optimus kort kjøre på Intel GPU. Det er gjort for å spare strøm. Nvidia GPU brukes bare når eksplisitt beskjed om det - ved å plassere optirun kommando foran programmets navn. Når optirun nedgangene det bør umiddelbart bytte Nvidia GPU og slå tilbake til Intel GPU. Det skjer ikke nylig. Nvidia er ikke slått av. Systemet fortsetter å kjøre på Nvidia.

Det er ingen strømsparings, datamaskinen blir overopphetet, kjøleviftene stadig spinner ved maks hastighet. teknisk sett, problemet skyldes det faktum at nvidia_drm, nvidia_modeset og nvidia Modulene er ikke losses på optirun avslutning.

Når systemet kjører på Intel GPU, tre moduler er ikke brukt og er ikke lastet. Alt er lastet bare når optirun begynner å gå. Og skal losses på optirun avslutning. Som ikke skjer.

Sjekk om systemet er berørt av problemet. Etter oppstart åpne en terminal og kjøre tre kommandoer, en etter en:

optirun --status
 Bumblebee status: Klar (3.2.1). X inaktiv. Diskret skjermkort er av.
optirun pwd
 /home/just
optirun --status
 Bumblebee status: Klar (3.2.1). X inaktiv. Diskret skjermkort er av.

Hvis du etter den siste (tredje) kommandoen Diskret skjermkort er av, som i eksemplet ovenfor, da systemet ikke påvirkes av problemet. Du kan hoppe over dette avsnittet.

Hvis du etter den siste (tredje) kommandoen Diskret skjermkort er på, så systemet påvirkes av problemet. Du ønsker kanskje å løse det, enten manuelt eller automatisk. Nedenfor beskrives hvordan du gjør det.

Slå av Nvidia manuelt

Først, la oss prøve å nedleggelse Nvidia for hånd. For å være sikker på at vi står overfor med problemet som er beskrevet her; tre moduler må føres opp nøyaktig i samme rekkefølge som i dette eksemplet:

sudo rmmod nvidia_drm nvidia_modeset nvidia
sudo tee <<<OFF / proc / acpi / bbswitch

De første kommando tvinger tre moduler som skal losses. Den andre slår Nvidia GPU off. Sjekk Nvidia status igjen:

optirun --status
 Bumblebee status: Klar (3.2.1). X inaktiv. Diskret skjermkort er av.

La oss kjøre en litt mer komplisert test. Det vil slå Nvidia på og så tilbake, i en kommando:

optirun pwd && sove 1 && sudo rmmod nvidia_drm nvidia_modeset nvidia && sudo tee <<<OFF / proc / acpi / bbswitch

Denne fremgangsmåten kan brukes til å slå Nvidia av for hånd.

Slå av Nvidia automatisk

Metoden for å løse problemet automatisk ble diskutert i Arch Linux bugtracker her. Det gjelder de samme to kommandoer sett i forrige avsnitt.

Fordelen med metoden er at det er ikke nødvendig å angi noen kommando for hånd i terminal, med utvidede rettigheter. Optirun snur til å fungere normalt, som vanlig, automatisk veksling Nvidia på og av når den starter og avslutter.

Ulempen er at du må installere en "hjemmelaget" pakke, ukjent for vanlige Arch repos.

Lappen for å fikse mangler strømsparing finner du på:

humle-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Last ned filen og installere det normalt med pacman, som enhver annen pakke:

sudo pacman -U /path/to/package/bumblebee-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Pakken har ingen avhengig. Under installasjonen vil det utstede tre informasjonsmeldinger. De kan trygt ignoreres.

Med pakken installert, pacman og pamac vil utstede advarsel på påfølgende systemets oppgraderinger. Det kan trygt ignoreres i tillegg:

advarsel: humle: lokal (3.2.1-11) er nyere enn samfunnet (3.2.1-10)

Viktig. Når pakningen er installert, Datamaskinen må startes på nytt. En enkel utlogging-innlogging er ikke nok.

Finjustering NVIDIA innstillinger Optimus

Det er mulig å finjustere NVIDIA innstillinger, ved å kjøre nvidia-settings verktøyet på NVIDIA GPU

optirun -b ingen nvidia-settings -c :8

Kommandoen er den eneste riktige måten å utføre nvidia-settings på Optimus datamaskiner. nvidia-x-server-innstillinger Ethvert forsøk på å kjøre nvidia-settings verktøyet med en annen syntaks vil mislykkes.

Juster-menyen for å kjøre NVIDIA innstillinger

Når Bumblebee og proprietære NVIDIA-driverne er installert, menyoppføringen til lansering nvidia-settings verktøyet blir automatisk opprettet. Det kalles NVIDIA X Server Settings i menyen.

Denne menyoppføringen er feil for NVIDIA Optimus.

Menyen er ikke riktig konfigurert rett etter installasjonen. Det utfører enkle nvidia-settings kommando.

Hvis du velger NVIDIA X Server Settings menyoppføringen med standardinnholdet (kommando), du vil være anbefales å kjøre nvidia-xconfig nytte, for å løse problemet. Aldri gjøre det. Problemet eksisterer ikke. se Advarsel nedenfor for mer info.

Hvis du ønsker å kjøre NVIDIA X Server Settings fra menyen, du må redigere menyoppføringen for hånd, og erstatte standard feil kommando med den riktige.

Fra:

/usr / bin / nvidia-settings

Til:

optirun -b ingen nvidia-settings -c :8

Advarsel

Det er nvidia-xconfig nytte, installert med humle blant NVIDIA verktøy. Aldri kjøre den på Optimus datamaskiner. Det er designet for og fungerer korrekt på single-GPU NVIDIA-kort bare. Det oppdager ikke hybrid NVIDIA Optimus-kort. Det er en perfekt Bumblebee drapsmann. Hvis henrettet, det bryter umiddelbart Bumblebee konfigurasjon.

kjente problemer

Geforce GTX960m

Når restarte datamaskinen kanskje ikke starte igjen. For å løse dette problemet add acpi_osi ="!vinduer 2015" som et kjerneparameter. se saken #764(kommentar) på GitHub.

For å gjøre denne endringen permanent i grub legge i / etc / default / grub

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT ="acpi_osi=\"!vinduer 2015\""

og skape grub config etter med kommandoen

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

 

kort brukes

Artikkelen ble skrevet og testet på tre Nvidia Optimus skjermkort:

 • GeForce GT 555M
 • GeForce GT 650M
 • GeForce GT 750M

Det ble ikke testet på nyere Optimus kort, som GeForce GTX 970M, for eksempel. Det er rapporter om vellykket Bumblebee installasjon på moderne Optimus, men de fremdeles kan presentere noen problemer som ikke er dekket her.

Andre forfattere bidra til å gjøre artikkelen bedre og legge flere kort til listen. Tilgang, korreksjoner, know-how er hjertelig velkommen og høyt verdsatt.

 • NVS 4200m
 • GeForce 820m
 • GeForce GTX 860m
 • GeForce 920m
 • GeForce 940MX
 • GeForce GTX 960

hilsen

mars 2016

(Besøkte 41,261 ganger, 72 besøk i dag)

Pin It på Pinterest

Dele denne