Bumblebee voor NVIDIA Optimus

Bumblebee voor NVIDIA Optimus

Introductie

Nvidia Optimus zijn waarschijnlijk de beste videokaarten momenteel ondersteund door Linux. Ze bieden zowel een uitstekende grafische acceleratie en een extreem energiebesparende, afhankelijk van wat nodig is. Beide mogelijkheden worden geboden door Hommel.

Sommige computer kan enkele aanpassingen voordat Bumblebee installatie nodig. Zien Twee types BIOS sectie.

Hommel installatie is een eenvoudig en duidelijk proces. Zien Installatie sectie.

De tekst spreekt vooral over een nieuwe Bumblebee installatie. Maar het is niet alleen een installatie gids. Het is ook een reparatie gereedschap. Helpt om een ​​nieuwe te installeren of te repareren een oude Hommel op Nvidia Optimus laptops. Als Bumblebee al is geïnstalleerd maar je bent onzeker over haar toestand, Bumblebee gewoon opnieuw te installeren. Het duurt niet een systeem pijn op enigerlei wijze.

Bumblebee's energiebesparende functie mag ontbreken in de huidige Arch / Antergos releases. Zien Ontbrekende uitschakeling sectie.

De gids kan worden gebruikt om Bumblebee in andere distributies installeren, die gebruik maken van niet-gemodificeerde Arch Linux repositories, als Apricity OS, architect Linux (stopgezet, maar nog steeds beschikbaar), boog Anywhere, Bluestar Linux, Bridge Linux, gelukkig. En, duidelijk, in inheemse Arch Linux zelf.

Dit is de 2e, bijgewerkte editie van het artikel. De 1e editie, niet beschikbaar in de Wiki meer, werd bezocht 12000+ tijden.

Heb ik een Optimus-kaart?

First things first. Een fragment uit Bumblebee Project wiki Probleemoplossing sectie:

"Alleen laptops hebben dit soort nVidia Optimus-kaart, dus dit project zal niet van toepassing zijn op desktops (voor nu). Kaarten van de 4xxM en nieuwere series zijn Optimus-enabled. De M betekent "Mobiel". Maar met een 4xxM kaart is niet genoeg om zeker te zijn dat je met een Optimus laptop. Er moet ook een geïntegreerde grafische controller in uw processor. Om dat te controleren, lopen deze opdracht in een terminal:

lspci -vnn | grep '\''[030[02]\]'

Indien uitgangen twee lijnen, dan ben je waarschijnlijk met een Optimus laptop. Anders..."

...dit artikel is van geen hulp voor uw kaart.

Op NVIDIA Optimus twee output lijnen eruit:

00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Haswell-ULT geïntegreerde grafische controller [8086:0a16] (rev 09) (prog-if 00 [VGA-controller])

en

01:00.0 3D controller [0302]: NVIDIA Corporation GK107M [GeForce GT 750M] [10van:0FE4] (rev ff) (prog-if ff)

De eerste regel begint met 00:02.0. Het komt overeen met Intel GPU.

De tweede regel begint met 01:00.0. Het komt overeen met Nvidia GPU.

Uw Intel en Nvidia merk en model zal duidelijk verschillend van dit voorbeeld zijn.

Neem nota van uw nVidia model, omdat de driver versie die u installeert zal afhangen (Zie de sectie, Heb ik Legacy of de huidige hardware?).

Twee types BIOS

Voor het doel van deze gids laten we onderscheiden twee soorten BIOS:

 1. BIOS heeft geen controle videokaart en niet vermelden
 2. BIOS probeert geïntegreerde en / of discrete videokaarten controle

 

1st het type BIOS is de meest Bumblebee-vriendelijke. Het is niet noodzakelijk om BIOS Setup te voeren, configureren of iets te veranderen in het BIOS. Net start de computer normaal en, als dat mogelijk is, zorg ervoor dat het draait op xf86-video-intel video driver. Het moet dus bij verstek. Niets anders is nodig.

2nd soort BIOS minder Bumblebee-friendly. Het vereist om BIOS Setup in te voeren en een aantal aanpassingen in zich. Voor en na de installatie van de hommel. Alle BIOS veranderingen in de gids alleen betrekking op de 2e BIOS soort. Zorg ervoor dat de computer draait op xf86-video-intel.

Kort. Bumblebee installatie op:

 1. 1st het type BIOS heeft geen verandering in de BIOS setup nodig
 2. 2nd typt BIOS kan een aantal wijzigingen in het BIOS setup nodig voor en na de installatie Bmb

Heb ik Legacy of de huidige hardware?

Als de hardware is voorbij 4 of 5 jaar oud, je nodig hebt om te controleren of het wordt ondersteund door de huidige versie van nVidia drivers.

Op het moment van schrijven (26, oktober, 2016), de huidige nVidia driver versie is 370.xx en de oudste GPU beslaat gaat naar de 400 mobiele en desktop-serie. Deze link zorgt voor meer info; Klik op het tabblad ondersteunde hardware: http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/108586/en-us. Duidelijk, dit is zeer tijd gevoelig en zoals dit artikel leeftijden, Deze driver versie en de ondersteunde hardware lijst zal veranderen.

De 340.xx drivers bieden ondersteuning voor de oudere hardware tot aan de Geforce 8800 serie (dat 2 mensen voor de GTX 100 serie): http://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/77525/en-us (nog een keer, selecteer de ondersteunde hardware lijst om te controleren of het apparaat is daar).

De 304.xx drivers ondersteunt ook oudere hardware.

Installatie

Uit te schakelen en te verwijderen Nouveau

Nouveau video driver zorgt voor veel problemen op NVIDIA Optimus kaarten. unbootable systeem, crashes tijdens het opstarten, een systeem dat laarzen in reageert zwart scherm met een witte tekst cursor te knipperen in de linker bovenhoek, Cnchi en LiveDE bevriest zijn slechts enkele van de Nouveau effecten.

Als je niet een van deze problemen, kunt u veilig deze sectie overslaan. Anders, blijven lezen op.

Het beste is om Nouveau volledig te verwijderen. Het is niet nodig als je van plan bent om Bumblebee installeren met proprietary NVIDIA video driver.

Drie stappen zijn nodig om Nouveau verwijderen.

1. Uitschakelen tijdens een laars van LiveMedia, om te kunnen beginnen met LiveDE Cnchi de installatie te voltooien

2. Schakel dit uit op de eerste boot van het geïnstalleerde systeem, kunnen de grafische DE bereiken

3. Fysieke verwijdering van het pakket met Nuoveau video driver op de eerste boot; zal het systeem Intel GPU gebruiken voor latere laarzen tot Bumblebee installatie

Stappen in de details.

1. Gebruik de standaard LiveMedia boot menu-optie. Bewerk de boot lijn en aan te vullen de volgende parameter:

modprobe.blacklist = nouveau

Doorgaan met normaal op te starten.

Er zijn andere manieren om Nouveau bij het opstarten uitschakelen. Deze werkt meestal.

2. Uitschakelen Nouveau op de eerste boot van het geïnstalleerde systeem, precies dezelfde wijze als in vorige stap.

3. Zodra u de grafische DE hebt bereikt, Open de terminal en voer de volgende opdracht, naar Nouveau volledig te verwijderen:

sudo pacman-Re xf86-video-nouveau

Installeer Antergos zonder Nvidia drivers

Het doen van een verse installatie Antergos, zorg ervoor dat niet installeren van proprietary Nvidia drivers. De optie installeert drivers voor single-GPU, niet-hybride videokaarten, met slechts NVIDIA GPU. Het heeft geen stuurprogramma's voor dubbel-GPU installeren, hybride videokaarten met nVidia en Intel GPU's.

Laat installateur grafische drivers (gepatenteerd) schakelaar in de standaard UIT positie. Gewoon niet aanraken. antergos-dont-install-nvidia Niet te doen zal resulteren in unbootable NVIDIA Optimus-systeem.

uitschakelen Optimus, 2nd typt BIOS alleen

De eigenaren van de 1e soort BIOS of het veilig kan deze sectie overslaan.

Nadat de installatie is voltooid herstart uw systeem, en voer de BIOS-configuratieprogramma. De meeste Nvidia Optimus kaarten draaien naast Intel geïntegreerde graphics. Vind uw weergave-instellingen, en selecteer "Intel Integrated", of iets dergelijks - gewoon ervoor zorgen dat Optimus en Discrete niet zijn ingeschakeld. Ook, zorg ervoor dat de instelling eronder, "Detectie door OS" instelling is uitgeschakeld. Nadat deze stap is voltooid, kunt u opnieuw op te starten, en voer uw nieuwe installatie van Antergos.

In staat stellen [multilib] repo

De repo is al standaard ingeschakeld in de afgelopen Antergos releases. Als u installeert op inheemse Arch Linux, Architect, Brug, andere systemen die niet-gemodificeerde Arch repos gebruiken, Vervolgens bewerkt u de /etc / pacman.conf file en uncomment de repo.

Volledig upgrade van het systeem

yoghurt -Syyua

Installeer Bumblebee (huidige hardware drivers)

sudo pacman -S hommel mesa xf86-video-intel nvidia lib32-nvidia-utils lib32-virtualgl nvidia-settings bbswitch

Installeer Bumblebee (340.xx legacy drivers)

sudo pacman -S hommel mesa xf86-video-intel nvidia-340xx nvidia-340xx-utils lib32-nvidia-340xx-utils lib32-virtualgl bbswitch

Installeer Bumblebee (304.xx legacy drivers)

sudo pacman -S hommel mesa xf86-video-intel nvidia-304xx nvidia-304xx-utils lib32-nvidia-304xx-utils lib32-virtualgl bbswitch

Voeg je toe aan de groep hommel

Elke gebruiker die wordt verondersteld om Bumblebee gebruiken, moet worden toegevoegd aan deze groep. De gebruiker moet ook een lid van het zijn video- groep - Het is meestal zo standaard, maar niet altijd.

sudo gpasswd -a $ USER hommel
sudo gpasswd -a $ USER video

Inschakelen bumblebeed dienst

Let op de uiteindelijke d (van daemon) letter in de naam van de dienst. De stap kan worden overgeslagen als de volgende stap wordt uitgevoerd.

sudo systemctl stellen bumblebeed.service
 

Installeer energiebesparende patch

Indien nodig. De patch is beschreven in de details hieronder.

Het pakket is te vinden op:

hommel-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

sudo pacman -U /path/to/package/bumblebee-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Met het pakket geïnstalleerd, pacman zal de waarschuwing op latere upgrades uit te geven. Het kan veilig worden genegeerd:

waarschuwing: hommel: lokaal (3.2.1-11) is nieuwer dan de gemeenschap (3.2.1-10)

Start het systeem opnieuw

sudo shutdown -r now

Enable Optimus, 2nd typt BIOS alleen

De eigenaren van de 1e soort BIOS of het veilig kan deze sectie overslaan.

Start uw computer, en nog een keer, voer uw BIOS utility-configuratie. Vind de display configuratie en het veranderen van "geïntegreerde graphics" naar "Optimus". Verlaat de "Gedetecteerd door OS" in de "invalide" positie.

Ontbrekende uitschakeling

Bewerk 2016.07: ergens in 2016.06 het probleem is opgelost upstream. Als u installeert na deze datum, waarschijnlijk het probleem niet aanwezig zal zijn. Controleer het met de de hier beschreven test. Er is geen noodzaak om de patch te installeren.

De meeste tijd NVIDIA Optimus kaarten draaien op Intel GPU. Het wordt gedaan om energie te besparen. Nvidia GPU wordt alleen gebruikt wanneer expliciet de opdracht om dit te doen - Door de optirun commando voor de programmanaam. Wanneer optirun verlaat u het onmiddellijk moet overschakelen Nvidia GPU uit en weer terug naar Intel GPU. Het maakt niet recent gebeuren. Nvidia is niet uitgeschakeld. Het systeem blijft draaien op Nvidia.

Er is geen energie te besparen, computer oververhit raakt, koelventilatoren zijn voortdurend spinnen bij maximale snelheid. technisch gezien, het probleem wordt veroorzaakt doordat nvidia_drm, nvidia_modeset en nvidia modules worden niet gelost op optirun beëindiging.

Wanneer het systeem draait op Intel GPU, drie modules worden niet gebruikt en worden niet geladen. Allen zijn alleen bij belasting optirun begint te lopen. En moet worden gelost optirun beëindiging. Wat niet gebeuren.

Controleer of uw systeem wordt beïnvloed door de uitgifte. Na het opstarten open een terminal en voer drie commando's, de een na de ander:

optirun --status
 Bumblebee status: Klaar (3.2.1). X inactief. Discrete videokaart is uitgeschakeld.
optirun pwd
 /home/just
optirun --status
 Bumblebee status: Klaar (3.2.1). X inactief. Discrete videokaart is uitgeschakeld.

Indien na de laatste (derde) bevel van de Discrete videokaart is uitgeschakeld, zoals in het bovenstaande voorbeeld, dan is het systeem wordt niet beïnvloed door de uitgifte. U kunt deze sectie overslaan.

Indien na de laatste (derde) bevel van de Discrete videokaart is op, dan het wordt beïnvloed door de uitgifte. U kunt wensen om het op te lossen, handmatig of automatisch. Hieronder wordt beschreven hoe het te doen.

Uitschakelen van Nvidia Handmatig

Eerste, laten we proberen om af te sluiten Nvidia hand. Om zeker te zijn dat we geconfronteerd met het probleem hier beschreven; drie modules moet exact worden weergegeven in dezelfde volgorde als in dit voorbeeld:

sudo rmmod nvidia_drm nvidia_modeset nvidia
sudo tee <<<OFF / proc / acpi / bbswitch

Het eerste commando krachten drie modules worden gelost. De tweede schakelt Nvidia GPU uitgeschakeld. Controleer Nvidia-status weer:

optirun --status
 Bumblebee status: Klaar (3.2.1). X inactief. Discrete videokaart is uitgeschakeld.

Laten we een beetje ingewikkelder test uit te voeren. Het zal Nvidia schakelen en vervolgens weer uit, in één opdracht:

optirun pwd && slaap 1 && sudo rmmod nvidia_drm nvidia_modeset nvidia && sudo tee <<<OFF / proc / acpi / bbswitch

Deze werkwijze kan worden gebruikt om Nvidia uitschakelen handmatig.

Uitschakelen van Nvidia automatisch

De methode om het probleem automatisch werd besproken in Arch Linux bugtracker te lossen hier. Er worden dezelfde twee commando zoals in bovenstaande paragraaf.

Het voordeel van de methode is dat er geen behoefte aan een bevel te voeren met de hand in terminal, met meer bevoegdheden. Optirun wendt zich tot normaal werken, zoals gewoonlijk, automatisch schakelen Nvidia in- en uitschakelen wanneer het begint en uitgangen.

Het nadeel is dat je nodig hebt om een ​​installeren "eigengemaakt" verpakking, onbekend bij reguliere Arch repos.

De patch voor de vaststelling van het missen van energie te besparen is te vinden op:

hommel-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Download het bestand en installeer het normaal met pacman, net als iedere andere pakket:

sudo pacman -U /path/to/package/bumblebee-3.2.1-11-x86_64.pkg.tar.xz

Het pakket heeft geen afhankelijkheden. Tijdens de installatie zal het drie informatieve berichten uit te geven. Ze kunnen veilig worden genegeerd.

Met het pakket geïnstalleerd, pacman en pamac zal de waarschuwing op upgrades daaropvolgende systeem af te geven. Het kan veilig worden genegeerd en:

waarschuwing: hommel: lokaal (3.2.1-11) is nieuwer dan de gemeenschap (3.2.1-10)

Belangrijk. Zodra het pakket geïnstalleerd, De computer moet opnieuw worden opgestart. Een eenvoudige logout-login is niet genoeg.

Fijnafstemming NVIDIA Optimus instellingen

Het is mogelijk om NVIDIA instellingen fine-tunen, door uitvoering van de nvidia-settings utility op NVIDIA GPU

optirun -b none nvidia-settings -c :8

De opdracht is de enige juiste manier om uit te voeren nvidia-settings op Optimus computers. nvidia-x-server-instellingen Elke poging om te draaien nvidia-settings utility met een andere syntax zal mislukken.

Stel menu om NVIDIA-instellingen lopen

Zodra Bumblebee en proprietary NVIDIA-stuurprogramma's zijn geïnstalleerd, het menu-item te lanceren nvidia-settings hulpprogramma wordt automatisch aangemaakt. Het heet NVIDIA X Server Instellingen in het menu.

Dit menu-item is verkeerd voor NVIDIA Optimus.

Het menu is niet correct geconfigureerd direct na de installatie. Het voert de eenvoudige nvidia-settings opdracht.

Als u NVIDIA X Server Instellingen menu-item met de standaard inhoud (opdracht), wordt u geadviseerd om te draaien nvidia-xconfig nut, om het probleem op te lossen. Doe dat nooit. Het probleem bestaat niet. Bekijk de Waarschuwing hieronder voor meer info.

Als u wilt uitvoeren NVIDIA X Server Instellingen uit het menu, je moet het menu-item met de hand bewerkt, en vervang de standaard onjuiste opdracht met de juiste.

Van:

/usr / bin / nvidia-settings

Tot:

optirun -b none nvidia-settings -c :8

Waarschuwing

Er is nvidia-xconfig nut, geïnstalleerd met Bumblebee tussen NVIDIA gereedschap. Draaien het nooit op Optimus computers. Het werd ontworpen voor en correct werkt op slechts één GPU NVIDIA-kaarten. Het maakt niet hybride NVIDIA Optimus kaarten detecteren. Het is een perfecte hommel killer. Indien uitgevoerd, het breekt meteen Bumblebee configuratie.

bekende problemen

Geforce GTX960m

Bij het opnieuw opstarten van uw computer niet opnieuw te beginnen. Voor het oplossen van dat probleem add acpi_osi ="!ramen 2015" als een kernel parameter. Zie probleem #764(commentaar) op GitHub.

Om die verandering blijvend in grub toe te voegen in te maken / etc / default / grub

GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT ="acpi_osi = "!ramen 2015\""

en maak grub config nadat met het commando

sudo grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

 

kaarten gebruikt

Het artikel werd geschreven en getest op drie Nvidia Optimus-videokaarten:

 • GeForce GT 555M
 • GeForce GT 650M
 • GeForce GT 750M

Het was niet getest op nieuwere Optimus kaarten, als GeForce GTX 970M, bijvoorbeeld. Er zijn berichten over een succesvolle Bumblebee installatie op moderne Optimus, maar ze kunnen nog steeds enkele problemen die hier niet worden gedekt presenteren.

Andere auteurs helpen om het artikel beter te maken en voeg meer kaarten aan de lijst. toevoegingen, correcties, know-how zijn van harte welkom en zeer gewaardeerd.

 • NVS 4200m
 • GeForce 820M
 • GeForce GTX 860m
 • GeForce 920m
 • GeForce 940MX
 • GeForce GTX 960m

vriendelijke groeten

maart 2016

(Bezocht 41,261 tijden, 72 bezoeken vandaag)

Pin It op Pinterest

Deel Dit